מאז פברואר 2020 ישראל והעולם כולו נמצאים תחת "מתקפה" של נגיף הקורונה, אשר התחיל את המסע האכזרי שלו בסין, והגיע עד אלינו. רבות נאמר על הפצת הנגיף, החולים והמתים נספרים על בסיס יומי, ועד היום, אמצע חודש מאי 2020 עדיין יש בישראל אנשים תחת הסגר, ללא עבודה, ללא פרנסה, עם ילדים ללא מסגרת חינוכית, ועם אנשים קשישים (מעל גיל 70) שמבודדים מהעולם כולו. הפעם, אני רוצה לכתוב על אופן קבלת הגזירה והתמודדות עם חוסר השליטה. איך אנחנו, הנשים, האימהות, הסבתות, מחזירות לעצמנו את השליטה על חיינו, ואת השליטה על הנוכחות הבריאה והטובה שלנו במערכות היחסים.

כמעט כל מצב בחיים אפשר לפרש לטוב או לרע

הבחירה כיצד לראות ולקבל כל מצב היא למעשה בידינו. 

כאשר המצב נראה לנו טוב, ברור, נוח, נעים, אנחנו לא עוצרות למחשבות או פרשנויות , אלא פשוט "זורמות" בכיף שלנו. כאשר המצב נראה לנו קשה, מאתגר, מעצבן, מדכדך, כאן אנחנו מתחילות "להיכנס לסרטים", לרחם על עצמנו, לכעוס על עצמנו ולשקוע לתוך מרה שחורה. כדי לא לשקוע במצבים הללו, אנחנו צריכות לגייס את כל המשאבים כדי להבין אם המצב הזה הוא "עובדה" או שהוא  רק "פרשנות". הכלים שכדאי לנו לגייס במצבים מאתגרים הינם לא רבים, אך חשובים מאין כמותם:

  1. לבדוק האם אני בעלת "שליטה" על המצב או שמדובר במצב שלא נתון לשליטתי ואין לי דרך להשפיע עליו. (שהרי אם אין לי דרך להשפיע, אין לי סיבה להשקיע אנרגיה במחשבות שווא).
  2. להבחין בין האמת (=העובדות) לבין הדימיון (=הפרשנות שלי לעובדות).
  3. לבדוק, בעזרת סדרת שאלות, האם הרגשות שלי מושפעות ישירות מהמצב או מהפרשנות שלי למצב ? האם המצב באמת כל כך נורא ?
  4. לקחת אחריות על ההתייחסות שלי למצב – העובדתי, ולנטרל רגשות לא רלבנטיים.
  5. לאחר שהבהרתי לעצמי את המצב לאשורו, לבדוק כיצד אני רוצה להמשיך מכאן. האם להישאר ולהתמודד ? האם להניח ולברוח ? האם לקבל את המצב כעובדה מוגמרת ולהשלים איתו.
  6. אימון אישי לנשים יכול לסייע, בעת הצורך.

בימים אלה, "ימי הקורונה הלא עליזים" אנחנו נמצאות במצב עובדתי של חוסר שליטה על התפשטות הנגיף, במצב של מדיניות מוכתבת מטעם רשויות המדינה (משרד הבריאות, משרד האוצר, וכדומה). אין לנו שליטה על משך הזמן שניאלץ להישאר בבית (בין אם אנחנו שכירות או עצמאיות), כל יציאה מן הבית אנחנו עלולות חלילה להידבק מן הנגיף ויתכן שלא נדע על כך בכלל. אין לנו שליטה על מועד פתיחת כל מסגרות החינוך, ואף אחד לא מבטיח לנו שהילדים יהיו מוגנים במסגרות הללו. לחלקנו יש הורים קשישים שלא ראינו שבועות ארוכים, ואין לדעת אם יציאה שלהם מההסגר היום או מחר בטוחה דיה. אפילו המצב הכלכלי שלנו כבר התערער וישנם סימני שאלה גדולים לגבי הביטחון הכלכלי העתידי שלנו (מי יותר ומי פחות).

על מה כן יש לנו שליטה והשפעה ?

יש לנו את זכות הבחירה – לעמוד בכל הנחיות הבטיחות (מסיכות, כפפות, רחיצת ידיים) ; לצאת מהבית רק לאן וכמה שהכרחי ; לא להילחם בטחנות הרוח, אלא להבין שאין לנו שליטה על התפשטות הנגיף ; לחבק את הילדים ולתת להם הרגשה של ביטחון בשמירה המשותפת על ההוראות וההנחיות. אנחנו יכולות לשלוט ולהשפיע על אופן קבלת המצב. אנחנו יכולות לשקול את המצב הכלכלי ולאזן אותו לפי המצב כיום תוך הערכת מצב זהירה ומושכלת לעתיד. בהתאם, לשנות הרגלי צריכה ובחינת ההוצאות שלנו, כך שנבחין בין הכרח למותרות. אנחנו יכולות להשפיע על האווירה בבית, במקום העבודה, בתוך מערכות היחסים שלנו. אנחנו יכולות ללמוד עשרות נושאים שלא חשבנו עליהם, ולעשות עשרות דברים שלא הספקנו לעשות עד כה בגלל מירוץ החיים.

אנחנו יכולות לבחור להיות בהקשבה לעצמנו ולסובבים אותנו, לקחת אחריות, להתמקד בעשייה ולנשום עמוק.

מה יהיה "ביום שאחרי" ?

קודם כל, יהיה הרבה יותר טוב. כי הנגיף ירוסן והסיכון הבריאותי המיידי ינוטרל (בעזרת השם, לפחות עד החורף...). שנית, נהיה יותר מחוזקות, כי התמודדנו באופן מודע עם המצב המאתגר הזה, ושרדנו אותו. שלישית, נהיה מצוידות ביותר כלים, בידע רחב יותר, בסבלנות, ובמערכות יחסים מגובשות.

הכל תלוי באופן ההתנהלות שנבחר במהלך המשבר.

האם אימון אישי לנשים יעזור ?

באופן טבעי, לכל אחת מאיתנו יש עוצמות התמודדות שונות. לכל אחת יש את ארגז הכלים שלה, המבנה הנפשי, יכולת ההכלה, סבלנות ואורך רוח שונים זו מזו. ככל שנקלענו למעגל מצוקה, ואנחנו לא מצליחות לצאת ממנו בכוחות עצמנו, רצוי ונחוץ לפנות לקבלת עזרה, מבלי לראות בכך חולשה או בושה. ההפך הוא הנכון. ככל שאנחנו מסוגלות להודות בפני עצמנו, שישנם מצבים בהם קשה לנו להתמודד בכוחות עצמנו, הרי שאנחנו כבר בחצי הדרך להצלחה. במקרים כאלה, של התמודדות עם מצב מסוים, יכולות נשים ויכולים גברים להיעזר ולעבור אימון אישי להעצמה אישית  ניתן להיעזר במאמן או מאמנת שמעניקים אימון אישי ארגז כלים או לחילופין אימון אישי בגישה פסיכולוגית. כל מקרה לגופו. נשים שמעדיפות להתמודד עם המצב בעזרת תמיכה חברתית יכולות לעבור אימון אישי לנשים בקבוצה ולקבל מענה נפלא ומדויק לצרכיהן הייחודיים כולל אחווה נשית מחבקת.

ולבסוף, מה שבאמת חשוב, לקחת את הדברים בפרופורציות הנכונות, להפעיל שיקול דעת ומחשבה רגועה, לבחון את "הקלפים" ולנהוג במודעות מתוך בחירה מושכלת. איך אמר המשורר הידוע ? "הכל עובר חביבי". 

מעוניינת לעדכן את ארגז הכלים? לקבל את מלוא התמיכה והייעוץ להתרומם מהמצב? השאירי פרטים כבר עכשיו ויחד נתחיל לסלול את דרכך החדשה.