לפני כשלוש שנים הוצאתי לאור ספר ילדים (פורים שמח עם זורו נסיכה וליצן), אשר הגיבורות שלו הן תאומות (בנות 5 בערך) שאחת מהן בוחרת להתחפש לנסיכה והשניה ל... זורו. כמובן שהבחירה של ילדונת צעירה להתחפש ללוחם שחור מדים , גררה הרמות גבה מכל עבר ובדרך כלל גם צחוק גדול על הבחירה ה"מוזרה". האמא של התאומות (זה סיפור אמיתי) קיבלה באהבה את בחירת התחפושת וכך היה.

הסיפור הזה ליווה אותי מספר שנים עד שהפך לספר, ובמקביל, התחדדה אצלי התודעה והחשיבות של העצמה נשית לנערות (שלא לומר ילדות).

את הבת האישית שלי גידלתי כבר מגיל צעיר להיות עצמאית, לעמוד על דעתה, ולהבין מעל לכל ספק שהיותה "בת" לא יימנע ממנה שום דבר שהיא תרצה להשיג. אולי אפילו להפך.

כחובבת סרטים מדופלת שגם עוסקת בשיוויון מגדרי אין כמו השיר המיתולוגי Anything you can do, I can do better. מהמחזמר האמריקאי Annie Get Your Gun כדי להראות שכבר בשנת 1946 דיברו על הצורך בהעצמה אישית לנשים, וכמה עשרות שנים לקח לאנושות כדי להגיע רק להתחלה של המימוש בפועל, ועוד היד נטויה.

העצמה נשית לנערות – כורח המציאות

בשנים האחרונות אנחנו עדים להתעוררות ומודעות גוברת של נושא ההטרדות המיניות, והקמפיין METOO . שהקפיץ את הנושא לכותרות תופס תאוצה בכל רחבי העולם.

לצערי, תהליך החיברות של בנות שונה מזה של בנים, מה שעלול להנציח את הפערים בין שני המגדרים, ולכן החשיבות הגדולה להעצים את הנערות ולהדגיש בפניהן את היותן שוות, ולחנך אותן לעמוד על דעתן, להכיר בערך עצמן, ולא לאפשר לאף אחד לנצל אותן בשום צורה או דרך. ככל שנקדים להנחיל סדנאות העצמה אישית לנערות, כך ייטב.

איך עושים את זה

בשנה החולפת התנדבתי ועבדתי עם בני נוער, וכן עם נערות בסיכון, ושמעתי מהנערות על החוויות שהן חוות בבית הספר או בבית.

הבנתי, שישנם פערים גדולים מאוד בתפיסת המציאות שלהן ושל הסובבים אותן. בדרך כלל ההורים כלל לא מטרידים את עצמם עם הסוגיה הזאת, לעיתים ההורים מחנכים את הבנות להיות מתוקות, יפות, צנועות ואפילו כנועות (לאו דווקא במודע).

לפעמים, האימהות עצמן לוקות בחוסר ביטחון עצמי, נטולות עוצמה אישית ואת זה הן מנחילות הלאה. בדרך כלל הגברים במשפחה או בבית הספר מטילים את מרותם על הנערות כפי שלא היו עושים לנערים באותה שכבת גיל (אני לא מדברת על עבריינות מינית אלא על התנהגות כוחנית, פטריארכלית, בלתי שוויונית).

ישנם לפחות שני עקרונות בסיסיים, עיקריים, שהייתי ממליצה לחזק אצל נערות צעירות:

  1. אסרטיביות – זה לא מובן מאליו שלנערות יש זכות מלאה לומר את דעתן, להגיד מה הן כן רוצות או לא רוצות לעשות, בדיוק כמו הנערים או כמו המבוגרים שסובבים אותן. צריך להוציא מהן את הצורך לרצות את הסביבה באופן "אוטומטי" ובוודאי לנטרל גם התנהגות אגרסיבית שנובעת, בדרך כלל מחוסר ביטחון עצמי ומתוך רצון להתגונן.

  2. מסוגלות – צעירות רבות לא רואות את החוזקות שלהן, לא מודעות ליתרונות, לכשרונות וליכולות שלהן. פעמים רבות אף אחד לא פוקח את עיניהן כדי שיראו את כל הטוב שיש בהן. מחקרים רבים מראים שבנות בכיתות מעורבות בוחרות להיראות "פחות חכמות" כדי למצוא חן בעיני הבנים, ומעדיפות לשחק את "היפה והטפשה" כדי להיות יותר פופלריות בקרב בני המין השני. זה נושא חשוב שצריך לטפל בו כבר מגיל צעיר. צריך לעודד את הנערות להגיע להישגים בלימודים ובמסגרות השונות, ולא "להקטין" את עצמן בפני אף אחד.

לשמחתי, עולם האימון האישי מאפשר אין ספור כלים להעצמה, אני עצמי בניתי מודל העצמה לנשים (מודל הלביאה), וגם נערות יכולות להנות מהכלים שניתנים במסגרת אימון אישי לנשים.

ייתכן ונערות צעירות יעדיפו מסגרות קבוצתיות ולכן תתאים להן מסגרת של סדנת העצמה נשית, כך שתוכלנה לחוות גם את האימון המקצועי וגם את הניסיון של הנשים/הנערות האחרות המשתתפות בסדנה.